Naturens läkande kraft: från betong till bokskog

Jag dras till folkliv och bubblande storstäder. Att känna energin från ett ställe där människor möts, skapar och lever fyller mig med gnista och nyfikenhet. Men känslan efter en dag i den vibranta staden är annorlunda än känslan efter en dag i naturen. I naturen hittar jag något helt annat: stillhet, harmoni och en känsla av att vara energetiskt påfylld.

I många år bodde jag i mångmiljonstäder – Paris, New York och Lima. Visst blev jag expert på att hitta lugna små vattenhål eller lummiga trädgårdar för respit, men stadens puls fanns alltid där. New York, the city that never sleeps, kunde vara en utmaning, särskilt med en 1-åring som gladeligen anammade det tidlösa epitetet. När jag senare flyttade till Lima var miljön annorlunda men lika utmanande. Lima är inklämd mellan Stilla havet och Anderna, mitt i Atacamaöknen – en av världens torraste platser. Stilla havet bjöd på en vidsträckt horisont, men för en gedigen naturupplevelse, att komma bort från smog och trängseln, behövdes en dagsutflykt eller längre resa. För att leta sig upp i bergen krävdes timmar genom den torra öken, där sanddyner och karga landskap dominerade.

Efter 16 år i stånkande storstäder flyttade jag och mina två döttrar tillbaka till Sverige – jag tillbaka, men för dem var det första gången. Vi bosatte oss i ett litet hus vid skogen i Blekinge, nära havet. I början frossade jag i det: morgnar med skogspromenader, kvällsdopp och tystnaden som nästan kändes overklig efter åren i stadens konstanta brus. Det var som om kroppen långsamt började hitta tillbaka till något ursprungligt.

Nu bor vi visserligen i en stad, men bokskogen och sjöarna ligger bara ett stenkast bort. Kontrasten är fortfarande slående. När jag bodde i New York behövde jag gå 45 minuter för att hitta en gräsplätt – typ en basebollplan – och kalla det natur. Nu räcker det med att öppna dörren och kliva ut.

Med två barn blev det tydligt att jag behövde prioritera miljöer som gav mer än tog, och jag började successivt känna en längtan att bo närmare naturen. Kanske är det en åldersfråga, att återvända till det som känns mest ursprungligt. Men det är också yogan. Den har gjort mig alltmer in tune med mig själv och med livet omkring mig. Mina känselspröt är starkare nu, och det är som att de söker sig till lugn, rytmer och element i det naturliga.

Hur påverkas vi av naturen?
Människor har i alla tider levt nära naturen, sett den som sin själsliga vägledare och varit ett med dess rytmer. Den har inte bara gett oss mat och skydd, utan också fungerat som en spegel för det andliga och djupare i oss själva. Men det är kul hur modern forskning nu, sakta men säkert, börjar förstå och bevisa det som våra förfäder alltid har vetat på ett sätt.

Jag går själv mycket på känsla och tar beslut efter vad som känns rätt, men jag älskar också att gräva runt i vetenskapliga rön som kan sätta ord på de där intuitiva upplevelserna. Så, hur påverkar egentligen naturen oss på djupet?

Naturen har en unik förmåga att lugna vårt nervsystem och balansera våra hormoner. Naturliga ljud, som vindens sus och fåglarnas sång, aktiverar vårt system för återhämtning. Dessutom hjälper naturen till att återställa vår uppmärksamhet och minska mental trötthet. Begreppet Attention Restoration Theory (ART) beskriver hur naturens mjuka och oplanerade stimuli ger hjärnan en chans att vila och återhämta sig.

Effekterna är påtagliga. Efter tid i naturen rapporterar många en minskning av symptom på depression och ångest. Grönområden kan dämpa känslor av ensamhet och istället skapa en känsla av samhörighet och ökat välbefinnande. Naturen lyfter humöret, väcker kreativiteten och ger oss möjlighet att känna oss mer rotade i oss själva.

Men det är inte bara sinnet som påverkas – naturen stärker också vår kropp. Att vistas ute, särskilt i skogen, kan boosta immunförsvaret genom att öka produktionen av kroppens naturliga försvarsceller. Den japanska traditionen skogsbad, där man tillbringar tid bland träd, bygger på denna idé. Exponering för trädens eteriska oljor har visat sig vara positivt för både fysiskt och psykiskt välbefinnande.

En ekologisk känsla av jaget
Naturen erbjuder mer än bara fysisk och mental återhämtning. Den stärker vår koppling till något större än oss själva. Många upplever en djup känsla av samhörighet med den naturliga världen när de vistas ute, en känsla som beskrivs som “ekologisk självmedvetenhet”. Denna upplevelse ger ofta en känsla av frid och kan bidra till att öka både personlig återhämtning och engagemang för planetens välbefinnande.
Naturen jordar oss. Den påminner oss om livets cykler och vår plats i det större sammanhanget. Den hjälper oss att komma i synk med vår naturliga dygnsrytm, särskilt efter för mycket skärmtid, och förbättrar vår sömn genom exponering för dagsljus.

Naturen är en del av oss
Naturen är en läkande kraft – den stärker kroppen, lugnar sinnet och ger själen näring. I en värld där vi ständigt bombarderas av stimuli erbjuder naturen en plats för balans och harmoni. Det är fascinerande att många naturtraditioner har känt till detta i århundraden – och glädjande att vetenskapen nu bekräftar det vi alltid har vetat. Naturen är inte bara en plats att besöka. Den är en del av oss.

För den som vill nörda ner sig

  • Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2012). “The Cognitive Benefits of Interacting with Nature.” Psychological Science.
  • Foster, R. G., & Kreitzman, L. (2005). Rhythms of Life: The Biological Clocks that Control the Daily Lives of Every Living Thing.
  • Frumkin, H. (2001). “Beyond Toxicity: Human Health and the Natural Environment.” American Journal of Preventive Medicine.
  • Kaplan, S. (1995). “The Restorative Benefits of Nature: Toward an Integrative Framework.” Journal of Environmental Psychology.
  • Li, Q. (2010). “Effect of Forest Bathing Trips on Human Immune Function.” Environmental Health and Preventive Medicine.
  • Maas, J., van Dillen, S. M., Verheij, R. A., & Groenewegen, P. P. (2009). “Social Contacts as a Possible Mechanism Behind the Relation Between Green Space and Health.” Health & Place.
  • Næss, A. (1995). Ecology, Community and Lifestyle: Outline of an Ecosophy.
  • Ulrich, R. S., et al. (1991). “Stress Recovery During Exposure to Natural and Urban Environments.” Journal of Environmental Psychology.

Koppla upp dig på vårt nyhetsbrev 👁️

Om du vill ha essensen av vad Mool pysslar med. Känner du ibland att du släpar efter i den digitala karusellen, eller kanske till och med står utanför sociala medier? Inga problem, koppla upp dig här!