“Relationships are the highest form of yoga.”

Yoga är så mycket mer än att stretcha och andas på en matta. Det är en urgammal disciplin som förenar kropp, sinne och själ – att hitta sig själv och vår plats i världen. Kundaliniyogan kallas också “hushållsyoga”. Vi ska verka i världen, jobba, skaffa familj (i alla dess former), gå på innebandyträningar, tågluffa…ja ni fattar, vi behöver inte sitta ensamma på ett berg och meditera i 10 år för att kunna ta till oss yogans effekter. Hur vi relaterar till varandra är då en yogisk practice i sig.

Kundaliniyoga ser relationer som den högsta formen av yoga, eftersom de fungerar som en spegel för personlig och andlig utveckling. De kräver medvetenhet, närvaro och självkännedom, och utmanar oss att vara autentiska och balanserade. Genom relationer lär vi oss om oss själva, och de ger oss möjlighet att växa bortom våra begränsningar.

Här är ett till synes enkelt yogiskt tips, men så transformativt och kraftfullt med syftet att utveckla en relation med kommunikation, empati och närvaro.

Sharing för innerlig kommunikation:

Här är ett sätt man kan göra det med en partner, kollega, barn etc.:

  1. Hitta en lugn och ostörd plats och sätt er vända mot varandra.
  2. Bekräfta tillsammans intentionen i övningen: att lyssna utan att döma, att vara närvarande och skapa en plats för öppenhet.
  3. Ta några djupa andetag tillsammans och se varandra i ögonen.
  4. Bestäm vem som delar först. Den personen får tala ostört under en bestämd tid (exempelvis 5 minuter) medan den andra bara lyssnar utan att avbryta.
  5. Under delningen, håll gärna ögonkontakt eller sitt nära för att förmedla närvaro och trygghet. Den som lyssnar bör vara fokuserad och uppmärksam, men utan att reagera eller ge råd.
  6. Personen som delar pratar fritt om vad hen känner eller upplever. Den andra personen lyssnar aktivt utan att avbryta, ge feedback eller försöka lösa problem.
  7. När båda har delat, kan ni avsluta med en kort reflektion tillsammans. Det kan vara att uttrycka tacksamhet för delningen eller säga något som “Jag känner mig hörd” eller “Tack för att du delade med mig.”
  8. Efter sharingen, försök undvika att analysera vad som sagts eller ge råd, om inte personen som delat specifikt bett om det. Syftet med sharing är att lyssna och bli hörd, inte att lösa problem.

Koppla upp dig på vårt nyhetsbrev 👁️

Om du vill ha essensen av vad Mool pysslar med. Känner du ibland att du släpar efter i den digitala karusellen, eller kanske till och med står utanför sociala medier? Inga problem, koppla upp dig här!